Se tidligere nyhedsbreve her.

Kæmpe keramik i England

26/1 2012

I januar har jeg været 14 dage i Ibstock 2Bristol, for at arbejde på et teglværk sammen med Julian Stair, den keramiker jeg arbejdede for, da jeg boede i London.
Vi arbejdede med sarkrofager som han skal bruge på en stor udstilling senere på året.
Jeg har tidligere arbejdet med Julian på et teglværk i Wolwerhampton - der lavede vi de store drejede krukker.

Ibstock er en traditionel Ibstock 7murstensfabrik, hvor der både laves en stor produktion af almindelige mursten, men også en mindre produktion af special mursten.
Vi arbejdede med murstens leret de bruger på fabrikken. Det foregik på den måde, at vi fik en palle mursten fra fabrikkens kæmpe (KÆMPE!) extruder, som vi blødte op så Ibstock 8leret blev plastisk nok til vores brug.

Vi arbejdede i samme område som dem der lavede special mursten, så ovnene på billederne er små, i forhold til dem de bruger i hovedproduktionen. De fungerer på den måde, at der bliver pakket på gulvet foran ovnen, man kører så hele ovnen henover murstenene. Imens brændingen er i gang, pakkes der i den modsatte ende - hvor ovnen så kan køres ned bagefter og en ny brænding kan gå i gang.Ibstock 9

Krukkerne på billedet er godt 2 meter høje - og er drejet på en almindelig drejeskive. De står direkte på en rund ovnplade, så de med gaffeltruck kan køres direkte over i ovnen.

Mens jeg var der, lavede vi primært liggende sarkrofager. Dette gjorde vi ved at extrude lange pølser ud fra en lerælter og opbygge en solid væg af ler. Alene håndteringen af over 2 meter lange lerpølser er en udfordring!
På billedet er vi i gang med første lag - denne sarkrofag blev i alt ca. 50 cm høj og den er godt 2 meter lang. Vægten er mellem 450 og 500 kg.
Ibstock 4
Sarkrofagen med det negative rum nedenunder, er lavet ud af almindelige plader, så den er hul indeni. Denne teknik, som man normalt bruger ved mindre arbejder, viste sig at give adskillige problemer i tørringsprocessen - for slet ikke at tale om problemer med at håndtere kæmpe lerplader uden at de blev skæve eller revnede.
Leret svinder både i tørringsprocessen og i brændingen, og når 2 meter lange plader skal svinde adskillige centimeter er der en vis risiko for revner. Med den anden teknik, med de extrudede pølser, havde vi en langt stærkere form, samt en langt hurtigere proces.

Det var spændende at være med til at lave keramik i en noget anden skala end jeg er vant til - omend de store skåle jeg er i gang med herhjemme, pludselig synes så små...

I april kommer Julian til Petersen Tegl i Broager for at arbejde med de store værker - så der smutter jeg også lige ned og hjælper.

Ibstock 5

Ibstock 3

Ibstock 6