Se tidligere nyhedsbreve her.

Nye unika skåle

22/9 2011

Jeg har efterhånden lavet mine tude-skåle i et par Tudeskåleår. De er blevet godt modtaget og jeg er glad for at lave dem. Men på et eller andet tidspunkt skete der det, der altid sker for mig... jeg udvikler videre. Tænker at man da også lige kunne trykke lidt ekstra der, eller lave den lidt fladere i formen.

Udviklingen kommer dels af input fra mine kunder, Saltkar, sortedels af at jeg efterhånden kender formen til fulde, ved hvordan den fungerer og derfor kan arbejde videre på den.

På et tidspunkt havde jeg lavet flade tudeskåle som børnetallerkener, (hvorfor skal børn altid spises af med billigt plastic? Skal de ikke lære hvad ordentligt materiale er? Ja, ja - de smider det på gulvet, men skal de ikke lære, at have respekt for barnesætting?!? Jeg gider da ikke spise min mad af en billig lyserød plastictallerken), som aldrig rigtig gav noget ordentligt salg. Jeg opdagede dog, at folk meget gerne ville købe dem som skåle til oliven og den slags - en flad skål virker ret tiltalende på folk. Formen på tallerkenen var dog lidt kedelig, så jeg Grønne tudeskåleudviklede lidt på den og nåede til skåle som den flade af de grønne her:

Det syntes jeg jo egentligt var ret sjovt. Flere tude på en skål! Spændende! Dels fordi der sker noget rigtig interessant formmæssigt, men også fordi det gentagne i tude-skålen på et eller andet tidspunkt kommer til at virke påtaget. Som en refleks, i stedet for en naturlig del af skålens form. Desuden har det naget mig lidt, at nogen tror tuden nødvendigvis er til at hælde af - den er ligeså meget til at have bestikket stående i, samt til at gøre det lettere at løfte skålen. Måske man skulle give skålene et andet navn.

Nå, men de der nye, flade skåle var Grøn unika skålret sjove. Så jeg udviklede det på nogle lidt større former. Og på nogle lidt højere former. Og på nogle lidt runder former. Med en lidt anden slags tryk. Og uh, at trykke udefra i stedet for indefra. De nye former giver helt nye muligheder for at lade glasuren løbe på en anden måde. Alle mulige muligheder. Her er et par billeder af, hvor jeg er kommet til nu i udviklingen.

Som så ofte før, er det en udvikling til unika, der har rod i mine funktionelle Sort unika skålarbejder. Det er derfor det er så vigtigt for mig at lave begge dele med - fordi de giver til hinanden, både erfaringsmæssigt og idémæssigt.

Der skal udvikles meget mere på disse skåle - der er en mængde ting, der skal undersøges og afprøves, før jeg er tilfreds.

Så nu må I have mig undskyldt. Der er skåle, der skal laves.